Synopsis
Krukväxtpodden är en podd för dig som älskar krukväxter. I varje avsnitt pratar journalisten och krukväxtälskaren Therese Rosenvinge med en expert om tips och trender. Vi ger svar på lyssnarnas frågor. (Musik: www.bensound.com)
Episodes
-
47. Grand Final. Om ormbunkar, airplants och ett stort hejdå
12/12/2019 Duration: 33minI detta avskedsavsnitt summerar vi två år med Krukväxtpodden. Vi pratar också om ormbunken som krukväxt. Therese intervjuar trädgårdsmästaren Anton Sundin som är aktuell med en stor bok om ormbunkar. Och så pratar om Tillandsia aka airplants.
-
46. Variegerade växter - om vita blad, skötsel, sticklingar mm
20/11/2019 Duration: 33minTherese besöker Grönväxtriket för att prata om trendiga variegerade växter. Om favoriterna monstera variegata och monstera adansonii variegata mm. Hur ska de vita bladen skötas? Hur tas sticklingar och går det att påverka mängden vitt i bladen? Och så om hur länge hajpen kan tänkas hålla i sig.
-
45. Kalatea. Om bruna blad, skötsel och blommor.
29/10/2019 Duration: 26minMarie Blom från Ginkgo blommor är tillbaka och pratar med Therese om Kalateor. Vi svarar på lyssnarnas frågor. Hur ska en sköta dessa divor till krukväxter? Varför blir de snygga bladen så ofta bruna i kanterna och hur vill den bo? Marie delar med sig av ett hemlig tips för att öka fuktigheten runt växten.
-
44. Hibiskus. Om att beskära, ta sticklingar och få den att blomma.
03/10/2019 Duration: 34minVi åker till konstmuseet Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm som har flera blommande hibiskus, i prinsens anda. I orangeriet svarar den ansvariga trädgårdsmästaren Marina Rydberg på lyssnarnas frågor och ger konkreta tips. Hur får man sin hibiskus att blomma egentligen? Varför är det så viktigt att beskära och plantera om dem? Och så blir det lite hibiskus-historia. Lyssna!
-
43. Krukväxthotellet Flora
16/09/2019 Duration: 31minVi träffar Hôtel Flora vid Karlaplan i Stockholm. Ett hotell där krukväxtägare kan checka in sina gröna kompisar under sommaren. Trädgårdsmästaren Sanna Jonsson delar med sig av erfarenheterna efter två somrar med hotellet. Hur tar en hand om 200 krukväxter? Hur förhindrar hotellet ohyra och hur optimeras skötseln när växterna har olika behov?
-
42. Höstpremiär! Om spinn, kaktusblomning och monstera adansonii
02/09/2019 Duration: 28minI höstens första avsnitt pratar Therese och Jonna om spinn. Hur kan vi förebygga? Och kan till synes spinnfria växter också vara drabbade? Om den blommande kaktusen "Nattens prinsessa" och vad som skiljer den från "Nattens drottning". Och så handlar det om monstera adansonii och hashtaggen #itsneverobliqua.
-
41. Fråga-svar och om stadsodling i pallkrage
15/06/2019 Duration: 36minSäsongsavslutning! Therese och Jonna svarar på en lyssnarfråga om att beskära monstera. Och vad är egentligen skillnaden mellan jordförbättringsmaterialen perlit och vermikulit? Clara Lee Lundberg från Mommas Stadsodling på Södermalm gästar podden och ger sina bästa odlingstips, bl a om att göra sin egna ekologiska växtnäring.
-
40. Apptest! Krukväxtpodden testar växtapparna
29/05/2019 Duration: 25minHur bra funkar egentligen växtapparna? I det här avsnittet testar Jonna och Therese några av alla appar som finns för att identifiera växter. Kvalitén visar sig variera stort och det blir både ris och ros. Lena Ljungquist från Wexthuset ger en rapport från årets upplaga av världsberömda Chelsea Flower Show i London. Vilka trender surrar branschen om där? Experten och odlaren Lynne Dibley intervjuas om skötsel av bladbegonior och streptocarpus.
-
39. Fröså krukväxter
09/05/2019 Duration: 31minTherese Rosenvinge träffar Lena Ljungquist från Wexthuset för att prata om att så krukväxter från frö. Vilka är fördelarna med att så själv? Vilka krukväxter är enkla att fröså? Hur gör man för att lyckas och vilka fallgropar finns? Vi pratar jord, vatten, ljus, grotid mm. Lena tipsar även om hur man kan pollinera och ta egna fröer hemma.
-
38. Fråga-Svar. Om växtnäring, alocasia och bananskals-spa mm.
09/04/2019 Duration: 28minFloristen Marie Blom från Ginkgo svarar på ett gäng lyssnarfrågor som har kommit in. Om att ta sticklingar från alocasia, växtnäring, mystiska hål i blad och tips på en stor växt att ha i ett vardagsrum. Malin Persson, bloggare på Elle, berättar också i podden om sitt bästa knep för att få glansiga och glada blad: bananskals-spa!
-
37. Trädgårdsmässan 2019. Chiliodling, orkidéer och om att fröså mm.
24/03/2019 Duration: 33minVi är på plats på trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar i Stockholm! Therese Rosenvinge går runt och pratar med utställare om chiliodling, citrusträd, pelargoner, orkidéer och om att fröså på fönsterbrädan. Ett avsnitt med massa inspiration och handfasta tips!
-
36. Hållbarhet. Om närodlat, klimat och miljö.
12/03/2019 Duration: 33minOm att köpa växter med hänsyn till klimat och miljö. Vilken klimat- och miljöpåverkan har produktionen av krukväxter? Hur kan vi som konsumenter tänka hållbart och även påverka produktionen att bli mer hållbar? Vilka märkningar finns? Therese Rosenvinge pratar med dels Erika Wallin på Blomsterfrämjandet och dels Helena Karlen, hortonom, vid SLU i Alnarp.
-
35. Slutna ekosystem. Så gör du ditt egna, steg för steg.
14/02/2019 Duration: 26minTrisha Rahman från Planticum berättar steg för steg om hur man kan skapa sitt egna slutna ekosystem! Om aktivt kol, hoppstjärtar och vilka växter som trivs inuti sådana här miniatyrvärldar. Dessutom om vilka de vanligaste nybörjarmisstagen är.
-
34. Fråga-Svar. Om förvirrande växtnamn, bergamott, skvallerreva mm
30/01/2019 Duration: 30minMarie Blom från Ginkgo blommor är tillbaka i podden för att svara på blandade lyssnarfrågor. Om en monstera variegata som inte växter, blommor på en Ant plant, skötsel av bergamott, skvallerreva mm. Och så reder vi (delvis) ut en riktig namnsoppa. Hur kommer det sig att en och samma växt kan ha många olika namn?
-
33. Begonia. Om blad som faller av, sticklingar och skötseltips.
16/01/2019 Duration: 39minJonna Westin åker hem till Hanna Makowsky som startat Facebookgruppen och Instagramkontot Begoniagäris. Vad gör man med en Forellbegonia som tappar alla sina blad? Hur trivs Rexbegonior bäst? Och varför gillar begonior inte att duschas? Hanna berättar dessutom om hur man tar sticklingar på olika sätt.
-
32. Krukväxtåret 2018. Och så blir 2019.
28/12/2018 Duration: 27minTherese Rosenvinge och Jonna Westin sammanfattar krukväxtåret som gått. Vi minns roliga ögonblick från podden och sammanfattar de bästa krukväxttipsen. Och så trendspanar vi framåt. Vilka krukväxter kommer alla vilja ha 2019? Jonna slår ett slag för orkidén och Therese tror på en färgsprakande explosion av kroton.
-
31. Fråga-Svar. Om rosenskärm, paraplyaralia, rumsgran mm
12/12/2018 Duration: 34minFloristen Marie Blom är tillbaka och svarar på lyssnarnas frågor. Det blir prat och tips kring julstjärnor, julrosor, rumsgran, amaryllis, rosenskärm, rosenstänk, hjärtan på tråd, paraplyaralia mm. Kan man plantera olika sticklingar i samma kruka? Och vad kan bero på att kaktusen blivit blek? Therese Rosenvinge ställer frågorna.
-
30. Växtbelysning. Om LED-lampor och lysrör, att odla året runt och tips till nybörjare.
24/11/2018 Duration: 26minJonna Westin träffar Lena Ljungquist från butiken Wexthuset som ger konkreta tips på vad man kan tänka på när man skaffar en växtlampa. Är LED-lampor bättre än lysrör? När ska lampan vara tänd och släckt? Och hur vet man vilken lampa man behöver? Forskaren Karl-Johan Bergstrand vid Sveriges lantbruksuniversitet berättar dessutom att man inte ens behöver köpa särskilda växtlampor, lampor för allmänbelysning går lika bra.
-
29. Sticklingar! Om rotning, skötsel, moderplantor mm.
06/11/2018 Duration: 34minTherese Rosenvinge besöker Grönväxtriket och Markus Wikström som delar med sig av sina bästa tips och hemligheter för att lyckas med sticklingen – hela vägen från klipp till rotad välmående planta. Om jord, vattning, näring och ljus. Vi tar sticklingar av gullranka N'Joy och Monstera Variegata.
-
Krukväxtpodden på höstmarknad
30/10/2018 Duration: 28minVarför startade vi Krukväxtpodden? Vilka är de vanligaste frågorna och svaren? Den 27 oktober gästade Therese Rosenvinge Knäppingsborgs höstmarknad i Norrköping och pratade om detta. Även tips kring några specifika krukväxter och tips på krukväxter som kan stå lite mörkare. Och vad behöver man tänka på nu när vintermörkret drar in?