Kirjoittamisesta

  • Author: Vários
  • Narrator: Vários
  • Publisher: Podcast
  • Duration: 50:29:25
  • More information

Informações:

Synopsis

Erkka Mykkänen keskustelee Nuoren Voiman podcastissa kirjoittamisesta.

Episodes

  • Haluatko palautetta tekstistäsi? Kiinnostaako yhteiskirjoittaminen Zoomissa? Tilaa Kirjoittamisesta-uutiskirje!

    01/10/2024 Duration: 15min

    Hei! Tämä ei ole uusi jakso, sori! Mutta kiinnostuneille kerron seuraavista ajankohtaisista asioista: – Haluatko palautetta tekstistäsi? Minulla on marraskuussa aikaa lukea ja kommentoida tekstejä (runoja, novelleja, romaanikässäreitä, narratiivista tietotekstiä). Jos maksullinen palaute kiinnostaa, lähetä matalalla kynnyksellä viestiä osoitteeseen erkka.mykkanen(at)gmail.com ja kerro, mistä voisit haluta palautetta – teen tarjouksen. :) – Olen alkanut lähettää n. kuukausittaista Kirjoittamisesta-kirjettä tilaajille, joita on jo lähes 300. Ilmaiset Kirjoittamisesta-kirjeet sisältävät kolumnityylisiä pohdintojani kirjoittamisesta, kirjoitusvinkkejä sekä ajankohtaisia tietoja kursseista, yhteiskirjoittamisen illoista ja palautepalvelusta. Jos ilmainen Kirjoittamisesta-kirje kiinnostaa, lähetä minulle s-postiosoitteesi osoitteeseen erkka.mykkanen(at)gmail.com. Saat samalla myös edelliset kirjeet, jotka käsittelevät mm. prokrastinaatiota, "hyvää mielikuvitusta" ja autofiktion puolustuspuhetta. – Järjestän seuraav

  • J53: Erkka Mykkänen: Sellainen mies

    21/04/2024 Duration: 01h17min

    Laura Friman juttelee kirjailija Erkka Mykkäsen kanssa hänen autofiktiivisestä esseeromaanistaan Sellainen mies. Teos ilmestyy paperikirjana 22.4. ja äänikirjana 30.4. Jakso on kaupallinen yhteistyö Gummeruksen kanssa. Osta Sellainen mies 20% alennuksella Gummeruksen nettisivuilta käyttämällä koodia "ERKKA20": https://gummerus.fi/products/sellainen-mies !

  • J52: Kaksi tuntia Susanna Hastin kanssa, osa 2

    07/09/2023 Duration: 01h02min

    Erkka juttelee Susanna Hastin kanssa kirjoittamisesta. Jakso on leikkaamaton, ja keskustelun idea oli puhua tasan kaksi tuntia vailla ennakkovalmistautumista. Kuuntele ensin osa 1 – kakkosjakso jatkuu lennosta edellisen perään. Susanna Hastin esikoisteos Ruumis/huoneet (S&S) voitti Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon.

  • J52: Kaksi tuntia Susanna Hastin kanssa, osa 1

    07/09/2023 Duration: 01h30s

    Erkka juttelee Susanna Hastin kanssa kirjoittamisesta. Jakso on leikkaamaton, ja keskustelun idea oli puhua tasan kaksi tuntia vailla minkäänlaista ennakkovalmistautumista. Osa 1 katkeaa keskeltä tunnin kohdalla, ja jakso jatkuu lennosta osassa 2. Susanna Hastin esikoisteos Ruumis/huoneet (S&S) voitti Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon.

  • Kirjoitetaan 20 minuuttia

    30/07/2023 Duration: 30min

    Tässä jaksossa kirjoitetaan 20 minuuttia. Erkka, tai siis minä, tarjoan kaksi erilaista tapaa lähestyä kirjoittamista, joista voit valita yhden. Ehdotan, ettet kuuntele jaksoa ilman selkeää aietta todella kirjoittaa. Ensimmäinen harjoitus sopii kelle tahansa kirjoittajalle, ja sen tarkoitus on vain avata hana. Toinen harjoitus sopii parhaiten kertovan proosan kirjoittajalle, ja siinä on tarkoitus kirjoittaa uusi kohtaus tekeillä olevaan proosaprojektiin, esimerkiksi romaaniin tai novellikokoelmaan. Voit kokeilla molempia harjoituksia, vaikka ajattelisit olevasi ihan paska. Voit kokeilla harjoituksia myös siinä tapauksessa, että ajattelisit olevasi paras kirjoittaja, joka ei tarvitse mitään tai ketään, edes Jumalaa.

  • J51: Pontus Purokurun kanssa Rytmissä kirjoittamassa

    31/03/2023 Duration: 01h06min

    Erkka juttelee kaverinsa Pontus Purokurun kanssa kirjoittamisesta kahvila Rytmissä. Rytmi on Helsingin kivoin kirjoituskahvila, joka tunnetaan suopeudestaan kirjoittajia kohtaan. Spontaanin höpöttelyn keskellä Erkka ja Pontus kirjoittavat 20 minuuttia, johon myös kuulija on tervetullut ottamaan osaa (n. kohdassa 30–50 minuuttia). Olisiko nyt se hetki, kun aloitat kirjoittamisen tai kohtaat tekeillä olevan projektin vaikean kohdan? Tule kirjoittamaan kanssamme! Kiitos Rytmille luvasta nauhoittaa podcast-jakso.

  • J50: Juhani Mykkänen

    06/03/2023 Duration: 01h20min

    Erkka keskustelee isoveljensä Juhani Mykkäsen kanssa siitä, mitä Juhani oppi kirjoittamisesta työssään toimittajana. Juhani aloitti toimittajan uransa kesätöistä Helsingin Sanomien Kaupunki-toimituksessa ja päätyi Nyt-liitteen esimieheksi. Siinä välissä hän kirjoitti juttuja lähes kaikkiin Hesarin osastoihin Taloudesta Kuukausiliitteeseen ja editoi tolkuttoman määrän muiden toimittajien juttuja. Juhani vaatii tekstiltä tarkkoja havaintoja ja fraasien sekä adjektiivien välttämistä. Hän kertoo myös, mitä kirjoittaja voi oppia Game of Thrones -sarjasta ja miten hänen HS Vision kolumninsa syntyvät. Lopuksi Erkka haluaa tietää, miksi veli ei lue käytännössä lainkaan kaunokirjallisuutta.

  • J49: Villa Sarkia

    31/01/2023 Duration: 45min

    Seitsemännen kauden ensimmäisessä jaksossa Erkka kertoo vierailuistaan Sysmän Villa Sarkia -residenssissä. Millaisesta paikasta on kyse ja miksi sinunkin kannattaisi hakea sinne? Erkka kertoo tarinan siitä, miten vietti Sarkiassa ensimmäisen kuukautensa vuoden 2011 helmikuussa, jolloin hän tapasi residenssissä yhdysvaltalaisen runoilija ja romaniaktivisti Paul Polanskyn. Mitä hän oppi Polanskylta, joka kyseenalaisti nuorenmiehen runouden ja elämänasenteen? Miten työskentely sujui residenssissä nyt, 12 vuotta myöhemmin? Entä mitkä ovat parhaat Sarkian-kävijän tärpit? | Keväällä 2023 Kirjoittamisesta-podcastissa ilmestyy neljä jaksoa, jotka tulevat julki kuun ensimmäisenä päivänä.

  • J48: Antti Holma, osa 2

    30/11/2022 Duration: 58min

    Kuudennen kauden viimeisessä jaksossa kirjailija Antti Holma vastaa Erkan ja kuulijoiden kysymyksiin kirjoittamisesta. Tuplajakson kakkososan kysymykset: Kuka on auttanut Anttia kirjoittamisessa? Mitä kaunokirjallista Antti kirjoittaa tai haluaisi kirjoittaa seuraavaksi? Mikä on hyödyllisin tyly tai jopa tyrmäävä palaute, jonka Antti on saanut tekstistään tai kirjoittamisestaan ylipäänsä? Pitääkö taiteen tekemisen eteen jollain tapaa kärsiä? Paljonko aikaa Antti käyttää kirjoittamiseen päivä-/viikkotasolla? Vieläkö Antti kirjoittaa aamusivuja? Millainen kirjoittaja oli nuori Antti? Muistaako hän jotain, mitä nuorena kirjoitti? Miten saada kiinni alussa leijuvista ajatuksista, haparoida niitä sanoiksi ja jäsentää lauseiksi? Miten kirjoittaa lyhyttä, hauskaa ja huomiotaherättävää tekstiä? Millaisia jälkikaikuja Auta Antti -podcast herättää tekijässään vuosien jälkeen? Kirjoittamisesta-podcast jatkuu 1.2.2023!

  • J47: Salla Simukka

    14/11/2022 Duration: 57min

    Erkka keskustelee kirjailija Salla Simukan kanssa hänen ensimmäisestä aikuisille suunnatusta romaanistaan Tästä kaikki alkaa (Tammi 2022). Salla on tehnyt jo kaksikymmenvuotisen uran nuortenkirjailijana, ja nyt hän on tehnyt uuden aluevaltauksen. Taitava pienoisromaani yhdistää parisuhdeanalyysiä kauhuelementteihin. Erkka ja Salla juttelevat muun muassa suunnittelun ja "varsinaisen" kirjoittamisen suhteesta, kirjoittamisen säännöstelystä rankan aiheen kohdalla ja yhteistyöstä kustannustoimittajan kanssa. *** Jakso on kaupallinen yhteistyö Tammen kanssa. Osallistu kirjan arvontaan Instagramissa: @erkkamykkanen. ***

  • J46: Antti Holma, osa 1

    31/10/2022 Duration: 01h15min

    Tuplajaksossa kirjailija Antti Holma vastaa Erkan ja kuulijoiden kysymyksiin kirjoittamisesta. Ensimmäisen osan kysymykset: Mikä oli Antin kirjoittajakoulu? Mitkä ovat parhaat kirjoitusoppaat? Miksi, Antti, olet nero? Kuuluiko Kaikki elämästä(ni) -romaanin kirjoittamiseen vaihe, jolloin tuntui ettei tämä onnistukaan, ja jätit homman kesken? HÄPEÄNIPPU: Miten Antti on oppinut käsittelemään häpeää (tai käyttämään sitä materiaalina)? Miten käsitellä kirjoittamisen aiheuttamaa häpeää, joka liittyy pelkoon, että tekstiä julkaistessaan paljastaa itsestään jotain intiimiä, vaikka kyse olisikin fiktiosta? Tunnistaako häpeästä oikean suunnan kirjoittamiselle? Kun teksti on valmis, loppuuko häpeä? TUSKANIPPU: Mikä kirjoittamisessa vituttaa eniten? Miksi kirjoittaminen on niin vaikeaa? Miten olla ottamatta kirjoittamista liian vakavasti? Keksiikö Antti ensimmäisen tason hassuttelukysymyksiä Haluatko miljonääriksi -ohjelmassa? Mistä omaa kirjoittajakuvaa koskevasta näkemyksestä Antin olisi hyvä päästää irti? Mistä saada

  • Äänikolumni: Kolumnini olivat ajanhukkaa

    14/10/2022 Duration: 08min

    Viimeisessä äänikolumnissaan Erkka tunnustaa, että kolumnien kirjoittaminen tuntui hänestä ajanhukalta, sillä tunnustusta ei sadellut yhtä paljon kuin haavekuvissa. John Williamsin viisaat romaanit tarjoavat onneksi pettymykseen perpektiiviä. Kolumni on alun perin julkaistu Kritiikin Uutiset -sivustolla.

  • J45: Oona Pohjolainen, Adile Sevimli ja Kärsimyskukkauuteaddiktio

    30/09/2022 Duration: 01h01min

    Erkka keskustelee Oona Pohjolaisen ja Adile Sevimlin kanssa nuortenkirjasta Kärsimyskukkauuteaddiktio (Otava 2022), joka kertoo kahdesta noidasta, Junosta ja Sadinista. Oona ja Adile ovat media-alan ammattilaisia ja ystävyksiä, joiden yhteisprojekti alkoi fiktiivisestä sähköpostikirjeenvaihdosta. Mitä ihanaa ja mitä vaikeaa on kirjan kirjoittamisessa ystävän kanssa? Suunnittelivatko he ensin teoksen maailman vai juonen, ja millä eri tavoilla he pitivät rakennetta kasassa? Läpinäkyvyyden hengessä vieraat kertovat myös avoimesti kustannussopimuksen saamisen monipolvisesta prosessista. Lopuksi kiinnostaa tämäkin: kuinka syvällä Oona ja Adile itse ovat noituuden maailmassa?

  • Äänikolumni: Suorasanaisuuden koulukunnan terveiset

    15/09/2022 Duration: 08min

    Millaista on toimiva kieli? Erkka pohtii kolumnissaan edustamaansa suorasanaisuuden koulukuntaa, jonka mukaan yksinkertainen on kaunista. Häntä vaivaavat lääkärit, jotka peittävät epävarmuuttaan epäselkeään kieleen, mutta myös kirjoittajat ja kriitikot, jotka tuntuvat tekevän samoin. Ei Erkka tosin itsekään ole koulukuntansa kunniakkain edustaja. Teksti on alun perin julkaistu Kritiikin Uutiset -sivustolla.

  • J44: Pauli Tapio

    01/09/2022 Duration: 01h21s

    Kuudennen kauden ensimmäisessä jaksossa Erkka keskustelee runoilija Pauli Tapion kanssa hänen runoteoksestaan Tyhjä, suuri ja öinen (Poesia 2021). Kirja on raamatullisen synkkä valitusvirsi ihmisyydestä ja edistysuskon menettämisestä. Toisaalta se puhkeaa välillä upeisiin mitallisiin runoihin, jotka ylistävät luonnon ja hetkellisyyden kauneutta. Mikä vanhoissa, unohtuneissa runomuodoissa vetää Paulia puoleensa? Miten löytää tasapaino selkeyden ja hämäryyden välillä? Entä mistä löytää toivoa, kun näyttää siltä, että tulevaisuus on poistettu? Jakson ensimmäisellä puoliskolla Erkka ja Pauli tekevät nostalgiamatkan muinaiseen Euli & Parkka -runoblogiin (2009), joka oli lähtölaukaus molempien julkiselle kirjoittamiselle. Blogin idea oli julkaista runo joka päivä, ja sen anti koottiin vuonna 2010 runoteokseksi nimeltä Kolehti (Ntamo). Mikä varhaisaikuisuuden runoissa hävettää? Entä mikä niissä oli jo omaa? Euli & Parkka -blogi: http://eulijaparkka.blogspot.com/ | Osta Kolehti-runoteos: https://www.ntamo.net/produc

  • Kesäspesiaali: Samuli Putro ja Venla Rossi

    30/06/2022 Duration: 38min

    Millaista on tehdä töitä ystävän kanssa? Toimittaja Venla Rossi editoi ystävänsä, lauluntekijä Samuli Putron laulunsanoituksia ja radiokäsikirjoituksia. Venla uskaltaa sanoa, kun teksti on huonoa, eikä Samuli pelkää suoraa kritiikkiä. Yhteistyö on vain vahvistanut heidän ystävyyttään, jonka olennainen osa vaikuttaa olevan lämmin vittuilu: ”Samulihan on brändännyt itsensä nuorten naisten avulla uudestaan”, Venla sanoo. Keskustelu etenee Samulin ja Venlan yhteistyöstä laajempiin rakenteisiin. Olisiko popmusiikin sanoittamisen puolella enemmänkin tarvetta tiukalle editointikulttuurille, joka journalismissa on arkipäivää? Keskustelu nauhoitettiin Erkan järjestämällä Mykkälän kirjoitusretriitillä Pielavedellä. Samuli ja Venla eivät olleet retriitillä kirjoittamassa vaan muissa hommissa: Venla kokkasi retriitin osallistujille ruokaa ja Samuli tiskasi ja lämmitti saunaa. Fyysinen työ on molemmille tarpeellista vastapainoa omalle kirjoittamiselle. ***Onko Kirjoittamisesta-podcastista ollut sinulle iloa? Tee palvelus

  • J43: Kuuntele omalla vastuulla

    08/06/2022 Duration: 45min

    Kuuntele Kirjoittamisesta-podcastin viidennen kauden viimeinen jakso omalla vastuulla.

  • J42: Päiväkahvit – Noora Mattila

    16/05/2022 Duration: 36min

    Etäpäiväkahveille saapuu tällä kertaa toimittaja ja tietokirjailija Noora Mattila, jonka kanssa Erkka keskustelee narratiivisesta tietokirjasta "Heränneet: Maailma salaliittoteoreetikoiden silmin". Kirjassa Noora kuvaa paikoin kivuliaitakin keskusteluitaan anoppinsa Susanin kanssa. Yhdysvaltain länsirannikolla asuva Susan on mielestään vain kriittinen ajattelija, mutta Nooran näkökulmasta jotkut hänen ajatuksistaan – kuten rokotekriittisyys – ovat virheellisiä ja haitallisia. Miten kaksi ihmistä, jotka näkevät maailman niin eri tavalla, voivat löytää yhteyden? Entä millainen on kirjoittajan vastuu, kun hän saa täyden vallan kuvata avoimesti läheistään? ***Päiväkahvijaksot ovat hieman lyhyempiä ja rennompia jaksoja, joiden tekeminen ei jännitä Erkkaa niin paljon.***

  • Äänikolumni: Kuka on pätevä?

    10/05/2022 Duration: 07min

    Kuka on pätevä tekemään työtään? Erkka pohtii äänikolumnissaan, mihin hänen pätevyyden kokemuksensa kirjoittamisen opettajana perustuu. Paljastuu, ettei perusta ole aivan ongelmaton. Teksti on alun perin julkaistu Kritiikin Uutiset -sivustolla.

  • J41: Juhani Karila ja Jussi Seppänen – taas!

    03/05/2022 Duration: 01h29s

    Kirjoittamisesta-podcastin viisivuotisuuden kunniaksi studioon palaavat podcastin ensimmäiset vieraat, Juhani Karila ja Jussi Seppänen. Aluksi jokainen esittää provosoivan väitteen kirjoittamisesta, jonka pitää alkaa sanoilla "Kirjailijat eivät uskalla puhua siitä, että..." Jakson toisella puoliskolla kirjailijat vastaavat seuraaviin kuulijakysymyksiin: Mistä tietää että suhde kustannustoimittajaan toimii tai ei toimi? Voiko jokainen kehittyä hyväksi kirjoittajaksi harjoittelemalla? Miten kertoa tarpeeksi, muttei liikaa? Mikä on kirjoittajan vastuu, kun käyttää muita ihmisiä lähteenä fiktiossaan? Mitä inhoatte kirjoittamisessa? Entä mitä rakastatte? Miksi? Miten jaksaa luovalla alalla? Miten selvitä suvantovaiheista, jolloin mitään ei synny? Mitä tekisitte toisin? Missä kohtaa kehoa hyvä kirjoittaminen teillä tuntuu? Usein sanotaan, että kirjoita siitä, minkä tunnet. Miten kirjoittaa siitä, mitä ei tunne?

page 1 from 4