Sbs Macedonian -

Synopsis

Listen to interviews, features and community stories from the SBS Radio Macedonian program, including news from Australia and around the world. - , , .

Episodes

 • How is COVID-19 going to affect your tax return this year? - Како КОВИД-19 ќе влијае на вашата даночна пријава оваа година?

  How is COVID-19 going to affect your tax return this year? - Како КОВИД-19 ќе влијае на вашата даночна пријава оваа година?

  02/07/2020 Duration: 11min

  As United States Founding Father Benjamin Franklin once noted, nothing is certain except death and taxes. And even the coronavirus pandemic cannot put off tax time - but how is COVID-19 going to affect your tax return this year? -  Според зборовите на основоположникот на Соединетите Американски Држави, Бенџамин Френклин, ништо не е сигурно освен "смртта и даноците". Па дури и пандемијата на коронавирус не може да го одложи времето за доставување на даночната пријава - но да разгледаме како КОВИД-19 ќе влијае на вашата даночна пријава оваа година?

 • Вести на СБС на македонски, 1 Јули 2020

  Вести на СБС на македонски, 1 Јули 2020

  01/07/2020 Duration: 14min

  SBS News in Macedonian, 1 July 2020

 • Вести на СБС на македонски, 1 Јули 2020

  Вести на СБС на македонски, 1 Јули 2020

  30/06/2020 Duration: 12min

  SBS News in Macedonian, 1 July 2020

 • Surprise withdrawal of Virgin Airlines bidder - Ненадејно повлекување на конкурент за сопствеништво на Virgin Airlines

  Surprise withdrawal of Virgin Airlines bidder - Ненадејно повлекување на конкурент за сопствеништво на Virgin Airlines

  30/06/2020 Duration: 06min

  A winning bidder has emerged for Virgin Australia - after one of the front runners dropped out of the race. It comes as the Prime Minister backed claims that international borders won't re-open until at least next year. - Откако премиерот Морисон ги поддржа тврдењата дека меѓународните граници нема повторно да се отворат барем до следната година, еден од главните конкуренти за преземање на авиокомпанијата Virgin Airlines испадна од трката.

 • WHO chief - The worst is yet to come - Шефот на СЗО - „Најлошото допрва доаѓа“

  WHO chief - 'The worst is yet to come' - Шефот на СЗО - „Најлошото допрва доаѓа“

  30/06/2020 Duration: 08min

  The chief of the World Health Organisation is warning that the "worst is yet to come" for the coronavirus pandemic. The virus has infected more than 10.1 million people around the world and killed more than 502,000 people so far. - Шефот на Светската здравствена организација предупредува дека „најлошото допрва доаѓа“ за пандемијата на коронавирус. Вирусот зарази повеќе од 10,1 милиони луѓе ширум светот и досега уби повеќе од 502,000 луѓе.

 • NSW MP denies being a suspect in ASIO, AFP investigation - Пратеник во Нов Јужен Велс негира дека е осомничен во истрага на ASIO и AFP

  NSW MP denies being a suspect in ASIO, AFP investigation - Пратеник во Нов Јужен Велс негира дека е осомничен во истрага на ASIO и AFP

  30/06/2020 Duration: 06min

  Australia's top security agency confirmed it carried out a series of raids as part of the nation's first investigation under new foreign interference laws. The Labor Party has moved to suspend the membership of New South Wales M-P Shaoquett Moselmane, after his home, office and vehicles were searched for evidence allegedly linked to China. - Највисоката агенција за безбедност на Австралија потврди дека извршила серија рации како дел од првата истрага на нацијата според новите закони за мешање на странски тела. Лабуристичката партија презеде мерки за суспендирање на членството на Пратеникот Шаокет Моселман во Нов Јужен Велс откако неговиот дом, канцеларијата и возила биле претресени за докази, наводно, поврзани со Кина.

 • Вести на СБС на македонски, 29 Јуни 2020

  Вести на СБС на македонски, 29 Јуни 2020

  29/06/2020 Duration: 12min

  SBS News in Macedonian, 29 June 2020

 • Македонска студентка: Њукасл ни срасна за срце

  Македонска студентка: Њукасл ни срасна за срце

  26/06/2020 Duration: 07min

  „Како и сите што пристигнале во Австралија, така и ние, дојдени сме и решени сме да придонесеме за ова општество, да работиме...да не бидеме на товар да државата, туку баш да придонесуваме.Си посакувам се најдобро за мене и моето семејство, сакам детето да ми расте во убава, нетоксична средина, и да биде среќно“ - ни изјави Александра Георгиева, во интервјуто за СБС на македонски.

 • СБС Вести на македонски 26 Jуни 2020

  СБС Вести на македонски 26 Jуни 2020

  26/06/2020 Duration: 12min

  СБС Вести на македонски 26 Jуни 2020

 • Истрага на Кралската комисија во врска со пожарите

  Истрага на Кралската комисија во врска со пожарите

  25/06/2020 Duration: 05min

  Системите за предупредување и испраќање пораки за време на вонредна состојба од пожарите од минатото лето, се под микроскоп на Кралската комисија.Истрагата за природни непогоди откри дека Австралијците кои се соочуваа со закани од пожар, биле збунети од нивото на предупредување за итни случаи.

 • Вести на СБС на македонски јазик 25 Јуни 2020

  Вести на СБС на македонски јазик 25 Јуни 2020

  25/06/2020 Duration: 12min

  Вести на СБС на македонски јазик 25 Јуни 2020

 • Zack Ristov: We expect an increase in the number of migrants for next year - Зак Ристов: Очекуваме зголемување на бројот на мигранти следната година

  Zack Ristov: We expect an increase in the number of migrants for next year - Зак Ристов: Очекуваме зголемување на бројот на мигранти следната година

  24/06/2020 Duration: 10min

  Just six months ago, SBS announced that due to the increased number of rejected applications, the number of submissions to the Immigration Tribunal had increased by 257%, and at that time, that number was more than 60,000.These are more than 60,000 families whose uncertainty about their future destroys their daily lives and health. The search for a better life for themselves and their children, as well as the refugee crisis around the world, has increased the workload of the Australian Immigration Bureau.Interview with Zack Ristov, Immigration Agent from Aussie Migration Services. - Пред  само 6 месеци СБС објави дека поради зголемениот број на одбиени апликации, зголемени се и поднесоците до Трибуналот за имиграција за 257%. Во тој период повеќе од 60,000 семејства се соочија со неизвесност за својата иднина. Зак Ристов, агент за миграција од Aussie Migration Services, објаснува за моментната состојба со процесирање на визите.

 • Вести на СБС на македонски јазик 24 Јуни 2020

  Вести на СБС на македонски јазик 24 Јуни 2020

  24/06/2020 Duration: 12min

  Вести на СБС на македонски јазик 24 Јуни 2020

 • Вести на СБС на македонски јазик 23 Јуни 2020

  Вести на СБС на македонски јазик 23 Јуни 2020

  23/06/2020 Duration: 09min

  Вести на СБС на македонски јазик 22 Јуни 2020

 • Еколошката глина за деца Џампинг клеј конечно во Австралија

  Еколошката глина за деца Џампинг клеј конечно во Австралија

  22/06/2020 Duration: 08min

  Македонката Јана Грифитс  ја направи еколошката глина Џампинг клеј достапна и за децата во Австралија во време кога  родителите се во потрага по активности за своите најмлади кои што би им го задржале вниманието во домашни услови. Професорката по визуелни уметности од Сиднеј вели дека глината за моделирање им овозможува на децата да се заиграат без вовлеченост на родителите, а истовремено е и еколошки производ за едукација и поттик на детската креативност и имагинација.

 • Две милијарди дози на вакцина против КОВИД-19 се очекуваат следната година

  Две милијарди дози на вакцина против КОВИД-19 се очекуваат следната година

  22/06/2020 Duration: 06min

  Светската здравствена организација соопшти дека се надева до крајот на 2021-ва година да има две милијарди дози од новата вакцина за КОВИД-19 кои  би биле зачувани за „приоритетно“ население во светот.

 • Вести на СБС на македонски јазик 22 Јуни 2020

  Вести на СБС на македонски јазик 22 Јуни 2020

  22/06/2020 Duration: 12min

  Вести на СБС на македонски јазик 22 Јуни 2020

 • Red Apple Day campaign promotes bowel cancer awareness - Кампањата Ден на црвеното јаболко, промовира за свест за рак на дебелото црево

  Red Apple Day campaign promotes bowel cancer awareness - Кампањата "Ден на црвеното јаболко", промовира за свест за рак на дебелото црево

  19/06/2020 Duration: 05min

  Men’s Health Week is in the middle of Bowel Cancer Awareness month, and today [[Wednesday 17 June]] is Red Apple Day. All three national campaigns are promoting bowel cancer awareness and encouraging Australians to get checked.  - Неделата за подигање на свеста за здравјето кај мажите се оддржа во средината на месец јуни и со акцент за информирање за рак на дебелото црево.  Националните кампањи промовираат свесност за рак на дебелото црево и ги охрабруваат Австралијците да направат проверка.

 • Atlanta police officer charged with murder - Полициски службеник во Атланта обвинет за убиство

  Atlanta police officer charged with murder - Полициски службеник во Атланта обвинет за убиство

  19/06/2020 Duration: 06min

  The Atlanta police officer who allegedly shot Rayshard Brooks has been charged with 11 offences including felony murder and could spend the rest of his life behind bars. Prosecutors have brought murder charges Wednesday against the white Atlanta police officer alleged to have shot Rayshard Brooks in the back. They say that the black man posed no threat when he was gunned down outside a Wendy's restaurant five days ago, and that the officer kicked him and offered no medical treatment as he lay dying on the ground.  - Полицискиот службеник во Атланта, кој наводно пукал во Рејшард Брукс, е обвинет за 11 кривични дела, вклучувајќи кривично убиство и може да го помине остатокот од животот зад решетки. Обвинителите велат дека црнецот не претставувал никаква закана кога бил застрелан пред ресторанот Wendy’s пред пет дена и дека полицаецот го клоцал и не му пружил медицински третман додека лежел на земјата и умирал.

 • SBS News in Macedonian 19 June 2020 - Вести на СБС на македонски јазик, 19 јуни 2020

  SBS News in Macedonian 19 June 2020 - Вести на СБС на македонски јазик, 19 јуни 2020

  19/06/2020 Duration: 10min

  SBS News in Macedonian 19 June 2020 - Вести на СБС на македонски јазик, 19 јуни 2020

page 7 from 15

Informações: